Tør ikke læreren din snakke om Skam?

TV-serien Skam og spesielt episode 10 der Noora forteller Nicolai at det er ulovlig å spre nakenbilder av andre kunne passe å snakke om på skolen. TV-serien Skam retter seg mot ungdomskolen, men noen scener og episoder kan også brukes på 6. og 7. klassetrinn. 

Mange lærere overlater mye av seksualundervisningen til helsesøster, men lærere skal også undervise om kropp, seksualitet og seksuelle overgrep. Tør ikke læreren din undervise om overgrep? Be læreren din ta videreutdanningen «Seksuell helse og seksualitetsundervisning» på Høgskolen i Oslo og Akershus. Den har vi laget nettbasert slik at lærere kan studere når og hvor de vil. 

Seksuelle overgrep er dessverre noe alle kjønn, alle aldre kan bli utsatt for. Det viser seg av spørreundersøkelser at de fleste går lenge uten å snakke med noen om sine overgrepserfaringer. Mange får sent hjelp eller aldri hjelp. I gjennomsnitt tar det 17 år før noen betror seg etter et seksuelt overgrep. Lærere må bli flinkere til å se elever som trenger hjelp og lytte til elever som ber om hjelp. Rett og slett sette seksuelle overgrep på pensum og understreke ovenfor elevene at alle har rett på å få hjelp etter både norske og internasjonale lover. Skolen er et sted for slik opplysning fordi de fleste går på skole i Norge. 

Betroelser

Hvorfor kan det være vanskelig å fortelle om seksuelle overgrep? Jo, ofte er den som begår overgrepene en snill person. Kanskje likt av mange eller kanskje flink til noe som gir status. Ikke sjelden skjer overgrepene nettopp av en man kjenner. Problemet er at denne personen ofte kan være supergrei 90 % av tiden, men i 10 % av tiden brytes andres grenser. Det er vanskelig å fortelle om overgrep når man kanskje er 90 % glad i denne personen. Mange vet heller ikke at de 10 % ulovlige handlinger er ulovlige. 

Eierskap

Din kropp er din eiendom pleiere jeg å si til elever. Din kropp er ditt land, ingen voksne eller andre skal invadere andres kropp. Se for eksempel på episode 10 fra TV-serien Skam sammen med klassen og læreren din, snakk om lovene som skal beskytte alle barn i Norge. I den episoden setter Noora Nicolai skikkelig på plass. Hun forteller om lovene Nicolai har brutt og det hun sier bør alle barn og voksne høre. Det er ikke ofte at en TV-serie får skryt av KRIPOS. Det gir enda en grunn til å bruke den i skolen. Hør råd fra lege Kaveh Rashidi ved voldtektsmottaket i Oslo og Bærum,  på TV2.

Det er hjelp å få

Her er noen hjelpetelefoner og nettsider for de som vil vite mer. Det er mange tilbud i Norge både for barn, voksne og fagpersoner. For eksempel:

En nettportal om overgrep for lærere og barn https://dinutvei.no/

Statens Barnehus har tverrfaglige team. 

Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111 www.116111.no

Man kan ringe eller oppsøke barnevernsvakta eller barnevernstjenesten.

Du kan også ringe Politiet for å få råd på telefon 02800.

 

Om Stine Kühle-Hansen

Jeg er utdannet lærer, master i museumsformidling og autorisert seksualunderviser NACS. Jeg lager utstillinger med utgangspunkt i forskning og menneskerettigheter. Har fått høre at jeg er som Askeladden! Kanskje fordi jeg er en samler og inkluderende mild person.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *