Naken, nakenhet og kikking

Jeg ble intervjuet om nakenhet for en stund siden. Det er klassisk at mange tror at jo mer naken du er foran partneren din jo mer kåte blir dere. Denne generaliseringen synes jeg vi skal rydde opp i fordi den hindrer forståelse av tenning og nyanser ved å se og bli sett. 

Vi kan ikke legge egen kultur og private preferanser til grunn når vi snakker om nakenhet. Her kan du lese kortversjonen. På Klikk.no kan du lese hele saken.

Det er fort gjort å gå i noen feller når vi diskuterer nakenhet. Den ene fella er at man forutsetter at alle tenner best og mest ved å være naken, og en annen misforståelse er at man tror alle som ikke kler seg naken foran partneren sin har et problem.

Noen har et tenningsmønster som handler om å kikke, kun se litt hud, eller kun se litt av kjønnsorganene, fordi det skaper mest tenning hos dem. Det blir derfor turn off når den andre går inn for at alle klær skal av.

Nakenvegring

Det er ikke gitt at personen har nakenvegring, kanskje handler det om at det å vise seg, og at det å bli iakttatt gir minst tenning, nærmest «turn off».

For enkelte er selve avkledningen høydepunktet og de vil føle seg snytt hvis den andre hiver av seg klærne, mens andre har som høydepunkt å bli kledd av. Hvis man ikke kommuniserer slike ønsker om «håndteringer av nakenhet», taper seksuallivet et viktig individuelt krydder.

For noen er dette selve poenget, selve nytelsen, det å kle av eller bli kledd av.

Her er mine tips til å håndtere nakenhet:

Skaff deg mer innsikt i eget tenningsmønster. Hva betyr klær for ditt seksualliv? Hva betyr påkledning eller avkledning for din tenning? Hvor og hvordan ønsker du å lyssette kroppen din eller partnerens kropp?

* Sett ord på seksuelle ønsker

Er du i et parforhold, øv deg på å sette ord på dine egne seksuelle ønsker og lytt til partnerens. Kjenn etter om du ønsker å se eller å bli sett naken. Går din tenning utover partneren på noen måter? Går den ut over andre?

* Finn din favorittberøring!

Coach deg mentalt opp slik at du får selvtillit på egen kropp. Si til deg selv at uansett hvordan du ser ut så er det nervene som teller og hvordan du berøres. Finn din favorittberøring!

* Tenk setting, lys og utgangspunkt

Hvis du assosierer smerte og angst når du ser begge arrene etter at brystene ble fjernet, skal du ikke ha dårlig samvittighet hvis du ønsker en topp som pynt over. Noen par har oppdaget lysets muligheter, og nyter farget lys eller levende lys for å fremheve skyggene ved deres nakne kropper. Enkelte har tenningsmønster som peker i retning gynekologisk lyssetting og bruker spot light på soverommet. Noen par har rendyrket et seksualliv på badet i full belysning, mens andre under en dunkel dyne.

* Bruk ord og tankers kraft

Velg ut et sted på kroppen din og merk at med tankens makt kan du tilføre varme til dette stedet med ord. Be partneren din om å gjøre det samme. Deretter kan dere sitte eller stå ovenfor hverandre å si noe godt om hverandres kropper. Vær raus og bruk gjerne utropsord som «åh», «mmm», og finn deres egne sjangere. Noen trives mer med en rå formulering «du har faen meg noen nydelige skuldre», andre er mer poetiske «dine føtter er som skapt til å slikke», «din mage vil jeg snart kysse». Poenget er at ordene deres kan gjør at dere kan nyte mer Å SE og Å BLI sett nakne. Uvanen med å kritisere egne og andres kropper må erstattes med koseord. Ord påvirker lysten til å bli sett og å se.

Kikking i offentlige rom

Privat hjemme ovenfor de du har avtale med kan du dyrke ditt talent for å kikke så mye du vil. Da er det viktig at partneren din og du er enige slik at det ikke går utover andre som er på besøk eller bor i huset. Utvikling av kikking i en sikker privat relasjon kan styrke seksuallivet enormt. Kikking i offentlige rom derimot er ulovlig og krenker andres grenser og privatliv. Å ta partnerens exhibitionisme eller voyeurisme på alvor hjemme og å legge aktivitetene inn i en privat erotisk scenografi og kontekst kan hindre at aktivitetene gjøres offentlig og i konflikt med andres grenser og norske lover. Kikkere prøver å løse sine erotiske behov på mange måter. En ved å ligge i en himmelseng med ballkjole hengende over. Der kunne hans erotiske fantasier om å sniktitte under kjolen på kvinner utfolde seg.

Om Stine Kühle-Hansen

Jeg er utdannet lærer, master i museumsformidling og autorisert seksualunderviser NACS. Jeg lager utstillinger med utgangspunkt i forskning og menneskerettigheter. Har fått høre at jeg er som Askeladden! Kanskje fordi jeg er en samler og inkluderende mild person.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *