Hva er verst?

«Har det vært ille å jobbe med seksuell helse, som kvinne, som selvstendig næringsdrivende disse ti årene?» Dette er spørsmål jeg har fått av venninner og kollegaer som vet hvor utbredt trakassering er. «Jeg har bare møtt dyktige, redelige og hyggelige fagfolk!», svarer jeg, men det er to unntak. Nedenfor har jeg en «vareopptelling» over hva som har vært verst. I et annet blogginnlegg kan du lese om hva som har vært best disse ti årene! 

Som ny i fagfeltet seksuell helse i 2006 var jeg forberedt på det verste og svarte aldri på ukjente numre når noen ringte. Jeg har heldigvis ikke blitt plaget av fremmede innringere som har stønnet i den andre enden av røret.

Noen løper løpsk

Det hjelper ikke alltid å være tydelig, noen mennesker er grenseløse uansett ditt tydelig språk og kroppsspråk. Dette gjelder selvfølgelig både fagfolk og andre folk. Når en person ikke er edru, nykter eller utrustet med tilstrekkelig sosial intelligens da er sjansen stor for at personen ikke klarer å vise hensyn. Ansvaret ligger allikevel alltid på den som krenker andres grenser.

Ti år med kurs i grensesetting

Da jeg for ti år siden startet å jobbe 100 % med seksuell helse og undervisning var jeg ikke redd for å gå inn i fagområdet. Jeg har alltid vært trygg på grensesetting. Det er også grenser og kommunikasjon jeg underviser mest om, i alle aldersgrupper. Du kan forresten høre meg og hvordan barn kan etablere egne grenser og overlevelsesstrategier etter overgrep på NRK P2, Verdibørsen.

Verbalt eller fysisk invadere

Som voksen har mine grenser alltid blitt forstått og respektert, med ett unntak. Men jeg regner ikke med han fordi han har lav sosial intelligens. Det er dessverre flere han har invadert på ulike måter. Det som var trist var at støtteapparatet ikke hjalp han. De som verbalt eller fysisk invaderer andres privatliv har et likhetstrekk. De er svært selvsentrerte og kan leve i sin egen boble. De har talent for å være konsentrert på seg selv. Han fortalte at de fleste snudde ryggen til han. Å brenne broer er ikke min stil. Men i dette tilfellet måtte jeg det siden han ikke tok til seg tilbakemeldinger. Jeg er solidarisk med kvinner. Når en voksen mann spruter sæd i bakverk til sin uvitende kone, og gosser seg etterpå, da var dråpen nådd for min del. Det var ikke bare ekkelt, men uetisk. At det lå i hans historikk å glemme å spørre om samtykke gjorde saken enda mer uetisk. Jeg spiste ikke noe mer fra det huset for å si det sånn, men jeg anbefalte han å ta en hiv-test siden han «lekte med» blod og sæd.

Hva kan skade en utstiller?

MEN, hva var virkelig det verste som kunne skje meg, som produserer utstillinger og undervisningsmateriell innen seksuell helse? Det er ikke trakassering, eller en tulling som leker forsker på andres bekostning, nei det er å inngå faglig samarbeid med noen som ikke respekterer åndsverkloven eller samtykkereglene rundt bruk av bilder. DET kan skade en utstiller fordi vi lever av trygg forvaltning av bilder! Heldigvis fikk jeg stoppet i tide, slik at jeg ikke inngikk samarbeid med det firmaet.

Feil samarbeid kan knekke en bedrift

Man må sjekke papirer, men også innta rollen som menneskekjenner før man inngår samarbeid. Da en venninne angret bittert på en ansettelse av en kollega, ropte hun «jeg er ingen god menneskekjenner!» Jeg svarte: «det er ikke noe man er, det er noe man gjør, bruk tid, opptre mildt og lyttende, da viser de fleste frem sitt sanne jeg». De som er stressa, bryske eller «strenge i maska» går glipp av den ærlige siden ved en person og betroelser. De får servert polerte fasader, og sågar løgn. Har man alliert seg med feil person kan det gå utover bedriftens renomme.

Pålitelige samarbeidspartnere

At jeg har hatt fine ti år som selvstendig næringsdrivende og levert kvalitetssikrede utstillinger om seksuell helse skyldes at jeg har hatt pålitelige samarbeidspartnere. Man kommer langt når man er rolig og mild i fremtoning, da får man som regel den kunnskapen man trenger for å vite om dette er en person man kan stole på.

Mild, men grensesettende

En bekjent spurte om jeg var streng som lærer. Hun syntes ikke jeg SÅ UT som en lærer, leder eller autoritet. Ja, hvordan ser de ut? Har de stor sterk fysikk? Dyp stemme med rullende r? Vel, ledelse styres ikke av utseende, det styres av valg og å ansvarliggjøre andre. Jeg har aldri hatt disiplinproblemer i klassene mine. Spør du den såkalte «sjefsbølla» i min 20-årige lærerkarriere ville han ha svart det samme som han svarte sin far. «Stine, er den strengeste lærern vi har hatt, men hun ser ikke sånn ut!» Med mine 164 cm, lyse stemme og fregner på nesa hadde jeg fått orden på klassen som andre hadde gitt opp. Jeg har fått bruk for grensesetting som gründer. Ikke minst ovenfor journalister.

Synliggjøre ressurser

Jeg har samlet over 500 navn og aktører i ti år og laget sexologikatalogen.no av hovedsakelig to grunner. Først og fremst for å synliggjøre ulike ressurser i Norge slik at folk lettere kunne få oversikt og hjelp når de trenger det. Det er ikke bare hundre fagpersoner i Norge som arbeider med seksuell helse, det er over ti tusen fagpersoner. Dernest laget jeg katalogen for å legge til rette for mer samarbeid innen fagfeltet. Men, katalogen gir ingen kvalitetssikring. Det må man finne ut selv ved å være en lyttende og fordomsfri person. En lang CV er ingen garanti for kvalitet eller empati.

Om Stine Kühle-Hansen

Jeg er utdannet lærer, master i museumsformidling og autorisert seksualunderviser NACS. Jeg lager utstillinger med utgangspunkt i forskning og menneskerettigheter. Har fått høre at jeg er som Askeladden! Kanskje fordi jeg er en samler og inkluderende mild person.
Dette innlegget ble publisert i Faglig. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *