Åpen kirke

I år har Åpen kirke 30-årsjubileum. De har tilbudt et kristent fellesskap for lesbiske og homofile i alle disse årene. Når noe har vært vanskelig for et troende og elskende menneske har de vært der med åpent sinn og åpne armer. Et viktig mål for Åpen kirke er å bryte ned grenser i den norske kirken som stenger mennesker ute.

Aktive og empatiske

Høsten 2015 kunne de som stod som medlem i statskirken stemme på en rekke saker. Det ble et brakvalg med tanke på oppslutning! En grunn til den store deltagelsen var saken om likekjønnet vigsel. Åpen kirke var aktive og mobiliserte mange til å stemme!

Inkluder alle

Retten til vigsel for likekjønnede par har stor betydning ikke bare for det kristne paret, men for alle som ønsker en åpen og inkluderende kirke. For 50 år siden var debatten like intens før et kirkevalg, men da gjaldt saken om kvinner skulle få bli prester. Begge sakene viser at kirken utvikler seg og kommer i takt med samfunnet for øvrig, men de trenger hjelp av kristne, blant annet Åpen kirke.

Likeverd er en rettighet

At kvinner og homofile menn har vært ansett som mindre verdt enn heterofile menn og derfor ikke fått stillinger eller vielser i statskirken er mangel på likeverd og vitner om et verdisyn som ingen kan være stolte av. Gradvis blir heldigvis statskirken i Norge mer varm, rettferdig og i tråd med Jesus kjærlighetsbudskap. Kjærlighet, likeverd og rettigheter underviste jeg mye om da jeg var lærer i grunnskolen. Jesus var en reformator, han hadde evnen til å inkludere. Det er bare slik verden går fremover – at man blir mer og mer empatisk. Når verden raser av sted med nyvinninger eller teknologiske oppfinnelser, må vi spørre oss – hvordan kan vi nå ta vare på det menneskelige, å vise hensyn innover i oss selv og utover til medmennesker?

Holdninger kan avle handlinger

Jo flere som tenker at det skal være plass til alle i et guds hus, jo større sjanse er det for at det blir en realitet. Inkluderingstanken er verdifull og kraftfull. Det er av mangel på viten at fordommer gror! Det er ingen motsetning mellom å være kunnskapsrik, opplyst og å ha en tro. Kunnskap om kjønn, filer, likeverd og kjærlighet skulle kirken i grunnen være først ute med, ikke sist.

Medlemmer kommer og går

Representerer kirken i Norge en varm vennlig velkommen-holdning så vil kanskje flere bli kristne, sågar medlem i statskirken. Har kirken noen gang telt hvor mange kristne som står utenfor kirken? Enkelte kristne er rett og slett ikke medlem fordi kirken har vært ekskluderende med tanke på kvinnelige prester, homofile og homofile prester.  Jeg for eksempel meldte meg ut i protest da jeg var ungdom fordi kirken ikke tillot en lesbisk kvinne å bli prest.

Høyt under taket

Nå er det endring i sikte. Kirken kan bli inkluderende og åpen, faktisk mer på linje med de revolusjonerende tankene til Jesus. Da jeg var lærer var det de fortellingene elevene likte best – Jesus som modig nytenker! Han inkluderte personer som daværende myndigheter anså som syndige eller ubetydelige; tollere, prostituerte, barn og kvinner. Nå har kirkevalget fra 2015 og folkets stemmer dyttet kirken i en mer inkluderende og empatisk retningen. Det har kirken alt å tjene på hvis de vil ha flere medlemmer og besøk. Hvis statskirken «gjør døren høy, gjør porten vid«, så melder jeg meg inn igjen, med glede.

Likeverdstanken vant!

Og så kom dagen! Den 11. april 2016 kan vi lese at Kirkerådet legger opp til at Kirkemøtet skal vedta liturgier for ekteskapsinngåelse mellom likekjønnede og forbønn for borgerlig inngått likekjønnet ekteskap. Saksdokument til Kirkemøtet 2016
Sak KM 17/16 Kirkelig vigsel for likekjønnede par

Den 11. april 2016 valgte Kirkemøtet tre kvinner til lederskap i sine råd. Sammen med preses utgjør nå fire kvinner toppledelsen i Den norske kirke.

 

Om Stine Kühle-Hansen

Jeg er utdannet lærer, master i museumsformidling og autorisert seksualunderviser NACS. Jeg lager utstillinger med utgangspunkt i forskning og menneskerettigheter. Har fått høre at jeg er som Askeladden! Kanskje fordi jeg er en samler og inkluderende mild person.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Åpen kirke

  • Inge Fossen sier:

    Med tanke på at Kristendommen, i likhet med Jødedommen, bekjenner seg til Dekalogen, har du lest det 10. Bud i det siste?

  • Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *