#jegharopplevd

HASHTAGG-kampanjen om trakassering #jegharopplevd ble en suksess med over 15000 tweets. Så å si alle opplevelsene er anonymiserte. Min også! 

De som startet #jegharopplevd var Charlotte Myrbråten, debattredaktør i Fett og Hilde Sofie Pettersen, ansvarlig redaktør i Fett. De har bidratt til viktig aktualisering! Takk til dem!

Jeg fikk en telefon fra en av Norges største aviser. Han sa de ville lage en artikkel om de som hadde trakassert og nå hadde de derfor en ringerunde til de som hadde en trakasseringshistorie på #jegharopplevd. Avisen trengte navn for å intervjue de som hadde trakassert. Jeg spurte, er dette en spøk? Nei da, var svaret. Jeg sa raskt, min historie om opplevd trakassering vil forbli anonymisert. Jeg bad journalisten sende sin forespørsel på mail fordi jeg ville se svart på hvitt at dette ikke var en spøk. I mine ti år som seksualunderviser på heltid har jeg kun opplevd ett tilfelle av seksuell trakassering. Det defineres også som uønsket seksuell oppmerksomhet. Den som trakasserer er plagsom i sin mangel av egensensur og hensyn til andre.

Gapestokk

Som lærer gav jeg beskjed til journalisten. Jeg er ikke tilhenger av å henge ut noen i media eller andre offentlige steder! Men jeg er klar over at enkelte bruker moderne former for gapestokk og skammekrok som en hersketeknikk og en slags underholdning. Uønsket oppmerksomhet er ille og respektløst for alle det gjelder. En hovedgrunn til at jeg ikke har hatt disiplinproblemer i klasserommet er nettopp at jeg er lavmeldt og tar uønsket oppførsel opp på to-mannshånd. Det virker i 99% av tilfellene.

Mørketall

De som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet melder heller fra for sjelden enn for ofte. De vil ikke si ifra hvis ikke de har gode bevis. Det er derfor på sin plass å ta de på alvor når de først sier ifra.

Bevis

I den digitale tid er det vanskeligere å beskytte seg og stenge ute en som ikke klarer å ta en stopp-beskjed, men det er til gjengjeld lettere å ta kopier av trakassererens spor, meldinger og bilder. Slikt er gode bevis på at uønsket oppmerksomhet har skjedd. Husk å ta kopier før du sletter.

Bortforklaringer

Det er ikke uvanlig at den som har trakassert i etterpåklokskap og desperasjon tar til motangrep eller bortforklaringer. Noen ganger får vedkommende hjelp av andre også. Slikt er ikke lov ifølge norske lover og kalles ulovlige gjengjeldelser.

Noen eksempler på bortforklaringer fra den som har trakassert:

*Det er en falsk anklage! *Personen fristet meg så mye! *Personen er hevnlysten! *Personen hadde drukket og husker ikke hva som skjedde! *Jeg mente ikke å trakassere, jeg ville bare ha kontakt! *Det er ikke jeg som har trakassert henne, det er hun som har trakassert meg! *Dette er et dyneløft, jeg vil ikke snakke om det! *Jeg har sluttet! (men han fortsetter allikevel med trakasseringen)

9 myter

Ni myter om seksuell trakassering (uønsket seksuell oppmerksomhet)

 • Myte 1: Seksuell trakassering er uønsket oppmerksomhet, men det er umulig å vite når det er uønsket!
 • Feil: De fleste som ikke ønsker seksuell oppmerksomhet har enten et tydelig kroppsspråk, eller gir beskjed om nå er det nok eller beskjed om STOPP.
 • Myte 2: Det er ikke seksuell trakassering hvis det ikke er ment som seksuell trakassering.
 • Feil: Det er den som er utsatt for det, som vet om det er seksuell trakassering.
 • Myte 3: Det er ikke trakassering når vedkommende som trakasserer er kollega, forsker, religiøs, har en viktig stilling i samfunnslivet eller er kjendis.
 • Feil: Ingen yrkestitler eller glorier hindrer at noen løper løpsk og ikke tar et NEI for et NEI.
 • Myte 4: Det er ikke trakassering når vedkommende som trakasserer har søt kone, kjekke barn, hund eller noe annet søtt.
 • Feil: Den som viser andre uønsket seksuell oppmerksomhet har ansvar for sine egne handlinger.
 • Myte 5: Seksuell trakassering må man bare tåle hvis man er yppig og sexy.
 • Feil: Alle, uansett kjønn, utseende og antrekk skal bli respektert når de sier NEI eller på andre måter signaliserer stopp.
 • Myte 6: Det regnes ikke som seksuell trakassering hvis de er eller har vært gift
 • Feil: Uønsket seksuell oppmerksomhet er ekstra ubehagelig å oppleve fra en tidligere partner.
 • Myte 7: Det regnes ikke som seksuell trakassering hvis de har vært venner og hatt vennesex eller delt intime meldinger tidligere.
 • Feil: Uønsket seksuell oppmerksomhet som foregår over tid etter en stopp-beskjed regnes som seksuell trakassering uansett om de har hatt vennesex før stopp-beskjeden eller ikke. Samtykkende aktiviteter er samtykkende, men når den ene ikke vil mer, skal dette respekteres.
 • Myte 8: Kvinner bruker ofte påstander om seksuell trakassering som våpen i konflikter.
 • Feil: Dette kan forekomme, men det er langt vanligere at dette er noe den som trakasserer prøver å forsvare seg med.
 • Myte 9: Det er vanlig at trakassering skjer, det er en bagatell i forhold til voldtekt.
 • Feil: Det at en type overgrep er vanlig forekommende, kan ikke rettferdiggjøre handlingen.

Tiltak og holdninger

De fleste institusjoner, organisasjoner og foreninger har i dag tatt på alvor at det er en del grenseløs oppførsel og møter dette med profesjonell innstilling og håndtering. Forebyggende tiltak anbefales av Likestillings- og diskrimineringsombudet og jurister. Det er også et lovkrav i Likestillingsloven. Det enkleste man kan gjøre er å lage retningslinjer for håndtering av seksuelltrakassering på arbeidsplassen, institusjonen eller organisasjonen. Til syvende og sist handler det om holdninger. Prøv ut dine egne holdninger på Bufdir. sin test her implisitte holdninger.

Ønsker alle en fredelig fremtid fri for frekke freidige opplevelser fra andre!

 

 

 

 

Om Stine Kühle-Hansen

Jeg er utdannet lærer, master i museumsformidling og autorisert seksualunderviser NACS. Jeg lager utstillinger med utgangspunkt i forskning og menneskerettigheter. Har fått høre at jeg er som Askeladden! Kanskje fordi jeg er en samler og inkluderende mild person.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *