Deler du de seksuelle rettighetene?

Fire historier: Han i 80-årene, kona har dødd og han ringer til LLHjeg må si til noen før jeg dør at jeg nok er homofil. Hun i 30-årene, ringer sin lege – jeg har aldri fått orgasme, jeg har for liten klitoris. Han i 50-årene, ringer en psykolog fordi kona truet med skilsmisse – jeg spurte henne om hun ville binde meg, hun sa jeg var syk.  Hun i tenårene, spør læreren sin – du, kan jeg få stille deg noen spørsmål, hjemme snakker vi aldri om seksualitet. Aldri!

Er historiene vanlige? Ja, dessverre! Har du barn? Har du snakket med dem om kropp, seksualitet og de seksuelle rettighetene? Ikke? Hvis foreldre klarer å tørke tårer, snør og oppkast da barna var små kan de klare å snakke om seksualitet med dem i tenårene. Snakk om de seksuelle rettighetene. De handler i grunnen om helse, rettferdighet, lykke og omtanke, OG hva du skal forvente av andre og hva andre skal forvente av deg, OG hva vi ikke kan forvente . . . og hva de ikke kan forvente.

Har du ikke delt de seksuelle rettighetene med noen? Del mer fra og med i dag. Fremdeles er det fordommer mot homofile og en venn av deg kan dø 80 år gammel uten å ha fått kysset sin livs kjærlighet. Fremdeles er størrelse og form på klitoris ukorrekt i bøker og kvinnens nytelse blir ikke prioritert. Fremdeles blir seksuelle ønsker sykeliggjort og par blir uvenner av uvitenhet. Fremdeles er det tabu for foreldre å snakke om seksualitet med barna sine.

Vi trenger å lese våre ti seksuelle rettigheter om igjen og om igjen. Les de her nedenfor!

Både det fysiske og psykiske kjærlighetslivet vårt er forsøkt tatt vare på med de ti seksuelle rettighetene. Vet du hvordan du skal unngå at rettighetene ikke bare blir fine ord på papiret?  Så fint hvis du vet det! Så du snakker om rettighetene og deler dem med din familie, venner og kollegaer? Snakker du om de seksuelle rettighetene like naturlig som du snakker om trafikkregler, sjøvett eller brannforskrifter? Disse ti rettighetene skal hindre at noen lider, straffes eller dør på grunn av sin seksualitet. Vil du synliggjøre rettighetene mer? Dele kunnskap om kjønn, kropp og seksualitet? Dele de seksuelle rettighetene? Du kan redde kjærlighetsliv og liv, unge liv og gamle liv.  

Livskvaliteten vår er avhengig av om de seksuelle rettighetene er en realitet – for alle, fra alle. Kjærester trenger å høre om de seksuelle rettighetene. Barn bør få lese dem, foreldre også. De rettighetene vi vet om bør vi dele!

  • Retten til seksuell autonomi, selvstyring
  • Retten til seksuell frihet, betyr også retten til å elske hvem man vil
  • Retten til seksuelt privatliv, så lenge det ikke kommer i veien for andres seksuelle rettigheter
  • Retten til seksuelt likeverd
  • Retten til følelsesmessige seksuelle uttrykk
  • Retten til fritt partnervalg
  • Retten til å foreta frie og ansvarlige valg
  • Retten til seksualopplysning basert på vitenskapelige undersøkelser
  • Retten til omfattende seksuell utdanning
  • Retten til seksuell helseomsorg

Verdens helseorganisasjon (WHO) og Verdens sexologiforening (WAS) utarbeidet og godkjente disse universelle rettighetene for seksuell helse 26/8 1999.

Les profilerte fagfolks kommentarer til de seksuelle rettighetene her. Les om brudd på rettigheter her hos organisasjonen International Planned Parenthood Federation (IPPF) her. Les om regjeringens satsning for å styrke rettighetene innen LHBT-området.

Om Stine Kühle-Hansen

Jeg er utdannet lærer, master i museumsformidling og autorisert seksualunderviser NACS. Jeg lager utstillinger med utgangspunkt i forskning og menneskerettigheter. Har fått høre at jeg er som Askeladden! Kanskje fordi jeg er en samler og inkluderende mild person.
Dette innlegget ble publisert i Debatt og kronikker, Faglig, Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *